Do obsługi maszyny do czyszczenia blach wystarczy jedna osoba. Po włączeniu maszyny należy wsunąć pionowo do maszyny przeznaczoną do czyszczenia perforowaną blachę tak, żeby spód blachy byl zwrócony w kierunku wkładającego. Czyszczenie odbywa się dzięki szybko wirującym nylonowym szczotkom zainstalowanym wewnątrz maszyny. Następnie przy pomocy nożnej dźwigni, wysuwamy ją tak wysoko, aby można było ją łatwo wyciągnąć. Czynności te powtarzamy przy czyszczeniu następnych blach. W zależności od wprawy osób obsługujących maszynę w ten sposób, można oczyścić od 250 do 400 blach w ciągu godziny.
Maszyna celowo jest wytwarzana bez urządzenia natłuszczającego, ponieważ blachy przeznaczone tylko do bułek rzadko powinny być natłuszczane, zwłaszcza ze nylonowa szczotka dla strony do pieczenia (o duzej średnicy) znów równomiernie rozprowadza nie spalony tłuszcz na calej powierzchni do pieczenia. Dzieki temu zapobiega się również zatykaniu otworów. Oczywiście co jakiś czas należy blachy natłuszczać.
W dolnej części maszyny znajduje się łatwo wysuwalna szuflada, w której zbierają sie odpady z czyszczenia blach. Co jakis czas należy w/w szufladę całkowicie wysunąć z prowadnic, oczyścić i umyć.
Cała maszyna jest wykonana z blachy kwasoodpornej.
PARAMETRY TECHNICZNE Wydajnosc [szt/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Glebokosc [mm] | Silnik (400V) [kW] | 300 | 950 | 860 | 600 | 1,2 |
|