Młyny do kości (kościarka) 

Kościarka składa się ze stołu w kształcie prostokąta, na którym zamocowany jest korpus urządzenia z lejem zasypowym oraz silnik napędzający poprzez przekładnię pasową wirnik kościarki.

Przekładnia pasowa posiada regulację naciągu i jest zabezpieczona osłoną.

W korpusie ułożyskowany jest wał, na którym osadzony jest wirnik w postaci zaostrzonych zębów.

Na korpusie młyna od wewnątrz osadzone na stałe są dwa noże z zębami w kształcie grzebienia. Kruszenie i cięcie kości następuje między wirującymi na wirniku zębami, a nożami z zębami osadzonymi na stałe w korpusie kościarki.

W dolnej części kościarki znajduje się lej zasypowy dla odbioru rozdrobnionych kości, pod który należy ustawić odpowiedni pojemnik.

Po podstawieniu pod lej zasypowy w/w pojemnika, włączyć silnik napędowy.

Silnik zabezpieczony jest wyłącznikiem termicznym wbudowanym we włączniku.

Przygotowanie do rozdrobnienia kości należy wkładać do leja zasypowego jedna po drugiej.

PARAMETRY TECHNICZNE

Wydajnosc [kg/h]Wysokosc [mm]Szerokosc [mm]Dlugosc [mm]Silnik (400V) [kW]
10012007007007,5