Młyny do przypraw, ziół, warzyw, owoców – typu MUKF (płynna regulacja obr.)
Młyn składa się z leja zasypowego, korpusu młyna, w którym ułożyskowany jest wirnik oraz silnika, które zainstalowane są na blacie stołu.
Pod blatem stołu zamocowana jest obręcz z pasem zaciskowym dla mocowania worka na zmielone surowce. Uruchomienie młyna oraz regulacja jego prędkości odbywa się poprzez przemiennik czestotliwości, zainstalowany z boku młyna. Przemiennik zapewnia płynną regulację obrotów wirnika młyna od 0 do 6000 obr/min. Mielenie polega na rozbijaniu drobin o zęby i łopatki na wirniku i o zęby na pokrywie młyna. Wokół wirnika zainstalowane jest, między obręczami, wymienne sito, którego zadaniem jest ujednorodnienie przemiału. Nośnikiem zmielonych drobin surowca jest powietrze pobierane przez młyn wraz z mielonym surowcem.
W końcowej fazie mielenia powietrze przelatuje przez ścianki worka pozostawiając w nim zmielony lub rozdrobniony surowiec. Na wyposażeniu młyna są dwa worki wykonane ze specjalnej tkaniny (wykorzystywanej m.in. w odkurzaczach). Pobierane przez młyn powietrze jest też czynnikiem chłodzącym mielone surowce, przez co po zmieleniu mają one temperaturę
tylko niewiele większą od temperatury otoczenia. Dzięki zastosowaniu przemiennika częstotliwości i łatwo wymiennych sit dla każdego rozdrabnianego czy mielonego surowca można dobrać takie obroty wirnika i sito, że po rozdrobnieniu czy zmieleniu ilość niepożądanych frakcji, stanowiących stratę surowca, zostaje zminimalizowana praktycznie do zera.
Poniżej w postaci schematów i zdjęć podajemy przykłady podawania surowców do młyna poprzez przenośnik ślimakowy, jak również przykłady różnych sposobów odbioru spod młynów zmielonych surowców.
PARAMETRY TECHNICZNE
Wydajnosc [kg/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Dlugosc [mm] | Silnik (400V) [kW] |
10 | 1100 | 500 | 500 | 2,2 |
30 | 1200 | 500 | 500 | 3 |
50 | 1300 | 600 | 500 | 4 |
100 | 1700 | 700 | 900 | 7,5 |
250 | 1850 | 900 | 1000 | 15 |
500 | 2000 | 1100 | 1100 | 18,5 |
1000 | 2500 | 1400 | 2000 | 30 |