Młyny do orzechów, migdałów, sezamu – typu MUK
Młyn składa się z leja zasypowego, korpusu młyna, w którym ułożyskowany jest wirnik, silnika napędowego oraz przekładni pasowej zamontowanych na blacie stołu. Z boku stołu zainstalowana jest szafa sterownicza młyna. Pod blatem stołu zamocowana jest obręcz z pasem zaciskowym dla mocowania worka na zmielone produkty. Mielenie polega na rozbijaniu ziaren o zęby i łopatki na wirniku i o zęby na pokrywie młyna. Wokół wirnika zainstalowane jest
, między obręczami sito, którego zadaniem jest ujednorodnienie przemiału. Nośnikiem zmielonych drobin jest powietrze pobierane przez młyn wraz z mielonym produktem. W końcowej fazie mielenia powietrze przelatuje przez ścianki worka pozostawiając w nim zmielone produkty. Na wyposażeniu młyna są dwa worki wykonane ze specjalnej tkaniny (wykorzystywanej m.in. w odkurzaczach). Pobierane przez młyn powietrze jest też czynnikiem chłodzącym mielone produkty. Dzięki temu produkty te po zmieleniu mają temperaturę tylko niewiele większą od temperatury otoczenia.
Poniżej w postaci schematów i zdjęć podajemy przykłady podawania surowców do młyna poprzez przenośnik ślimakowy, jak również przykłady różnych sposobów odbioru spod młynów zmielonych surowców.
PARAMETRY TECHNICZNE
Wydajność [kg/h] | Wysokość [mm] | Szerokość [mm] | Dlugość [mm] | Silnik (400V) [kW] |
50 | 1300 | 500 | 600 | 5,5 |
100 | 1700 | 600 | 1100 | 7,5 |
250 | 1850 | 700 | 1200 | 15 |
500 | 2000 | 1000 | 1400 | 18,5 |
1000 | 2500 | 1400 | 2500 | 30 |