Młyny do orzechów, migdałów, sezamu – typu MUK

Młyn składa się z leja zasypowego, korpusu młyna, w którym ułożyskowany jest wirnik, silnika napędowego oraz przekładni pasowej zamontowanych na blacie stołu. Z boku stołu zainstalowana jest szafa sterownicza młyna. Pod blatem stołu zamocowana jest obręcz z pasem zaciskowym dla mocowania worka na zmielone produkty. Mielenie polega na rozbijaniu ziaren o zęby i łopatki na wirniku i o zęby na pokrywie młyna. Wokół wirnika zainstalowane jest

, między obręczami sito, którego zadaniem jest ujednorodnienie przemiału. Nośnikiem zmielonych drobin jest powietrze pobierane przez młyn wraz z mielonym produktem. W końcowej fazie mielenia powietrze przelatuje przez ścianki worka pozostawiając w nim zmielone produkty. Na wyposażeniu młyna są dwa worki wykonane ze specjalnej tkaniny (wykorzystywanej m.in. w odkurzaczach). Pobierane przez młyn powietrze jest też czynnikiem chłodzącym mielone produkty. Dzięki temu produkty te po zmieleniu mają temperaturę tylko niewiele większą od temperatury otoczenia.

Poniżej w postaci schematów i zdjęć podajemy przykłady podawania surowców do młyna poprzez przenośnik ślimakowy, jak również przykłady różnych sposobów odbioru spod młynów zmielonych surowców.

PARAMETRY TECHNICZNE

Wydajność [kg/h]Wysokość [mm]Szerokość [mm]Dlugość [mm]Silnik (400V) [kW]
5013005006005,5
100170060011007,5
2501850700120015
50020001000140018,5
100025001400250030