Młyny do kości (kościarka)
Kościarka składa się ze stołu w kształcie prostokąta, na którym zamocowany jest korpus urządzenia z lejem zasypowym oraz silnik napędzający poprzez przekładnię pasową wirnik kościarki.
Przekładnia pasowa posiada regulację naciągu i jest zabezpieczona osłoną.
W korpusie ułożyskowany jest wał, na którym osadzony jest wirnik w postaci zaostrzonych zębów.
Na korpusie młyna od wewnątrz osadzone na stałe są dwa noże z zębami w kształcie grzebienia. Kruszenie i cięcie kości następuje między wirującymi na wirniku zębami, a nożami z zębami osadzonymi na stałe w korpusie kościarki.
W dolnej części kościarki znajduje się lej zasypowy dla odbioru rozdrobnionych kości, pod który należy ustawić odpowiedni pojemnik.
Po podstawieniu pod lej zasypowy w/w pojemnika, włączyć silnik napędowy.
Silnik zabezpieczony jest wyłącznikiem termicznym wbudowanym we włączniku.
Przygotowanie do rozdrobnienia kości należy wkładać do leja zasypowego jedna po drugiej.
PARAMETRY TECHNICZNE
Wydajnosc [kg/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Dlugosc [mm] | Silnik (400V) [kW] |
100 | 1200 | 700 | 700 | 7,5 |