Młyny do cukru – typu MUC (300-6000 kg/h)

Młyny składają się z leja zasypowego, korpusu młyna, w którym ułożyskowany jest wirnik, silnika napędowego oraz przekładni pasowej zamontowanych na blacie stołu. Z boku stołu zainstalowana jest szafa sterownicza młyna. Pod blatem zamocowana jest obręcz z pasem zaciskowym dla mocowania worka na zmielone produkty. Na wyposazeniu młyna są dwa specjalne worki. Mielenie produktów polega na rozbijaniu ich drobin o kołki wirujace z prędkością obrotowa 5000 obr/min rozmieszczone na obwodzie wirnika i kołki stałe rozmieszczone na drzwiach młyna (schemat dzialania obok). Powietrze pobierane przez młyn wraz z mielonymi produktami, transportuje je i jednocześnie schładza. W końcowej fazie mielenia powietrze przelatuje przez ścianki worka pozostawiając w nim zmielone produkty.


Na życzenie klienta, odbiór zmielonych produktów moze być nie tylko do worka, ale również do zbiornika, czy też do przenośnika ślimakowego i dalej do worków lub zbiorników.

Poniżej w postaci schematów i zdjęć podajemy przykłady podawania surowców do młyna poprzez przenośnik ślimakowy, jak również przykłady różnych sposobów odbioru spod młynów zmielonych surowców.

PARAMETRY TECHNICZNE

Wydajność [kg/h]Wysokość [mm]Szerokość [mm]Dlugość [mm]Silnik (400V) [kW]
30016005007007,5
500165060090011
10001800700110015
200020001000160030
300021001100180045
400022001200200055
600024001300230090
8000140025002600110
10000180028003000132