Warning: include(modules/products/cennik.php): failed to open stream: No such file or directory in /modules/products/main.php on line 2

Warning: include(modules/products/cennik.php): failed to open stream: No such file or directory in /modules/products/main.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'modules/products/cennik.php' for inclusion (include_path='.:/:/usr/local/php54/lib/pear') in /modules/products/main.php on line 2
Młynpol - Urządzenia do przetwórstwa spożywczego
24 Września 2020
Czwartek
1:46

O firmie

Strona Glówna
Kim jesteśmy?
Nasza Filozofia...
Aktualności!



Produkty

Młyny do mielenia
Kruszarki
Krajalnice
Kalibrowniki
Mieszalniki
Przenośniki ślimakowe
Suszarnie bębnowe
Linie do prażenia
Inne



Prażarka

Jest urządzeniem, w którym następuje właściwy proces prażenia surowców. Głównym podzespołem prażarki jest obrotowy bęben wykonany ze stali żaro- i kwasoodpornej. Bęben jest napędzany poprzez przekladnię lańcuchową motoreduktorem z płynną regulacją obrotów. Na wydrążonym wale, na którym ułożyskowany jest bęben, znajdują się dysze rozpylające wodę doprowadzoną z dozatora - tylko dla prażenia kawy. W dolnej części prażarki, pod bębnem, zabudowany jest palnik gazowy lub zespół grzałek - dla mniejszych prażarek. Palnik jest wyposażony we własną automatykę, system zabezpieczeń i blokad. Uruchomienie palnika następuje w sekwencji po uprzednim włączeniu bębna i wentylatora prażarki.
Pracą palnika steruje regulator zainstalowany w szafie sterowniczej linii do prażenia, który w miarę potrzeby zwiększa lub zmniejsza ilość podawanego paliwa do palnika dzięki czemu temperatura prażenia surowca jest utrzymywana w wymaganym zakresie.
Gorące spaliny z palnika ogrzewają od dołu obracający się bęben z zasypanym surowcem, a następnie poprzez sitową ścianę tylną, nagrzewają go bezpośrednio. Czas prażenia porcji surowca w bębnie prażarki jest zależny od gatunku i rodzaju prażonego surowca, powinien jednak nie przekraczać 20 minut. Temperaturę nagrzania surowca wskazuje miernik temperatury w szafce sterowniczej linii do prażenia, współpracujący z czujnikiem umieszczonym w przedniej ściance bębna prażarki. W ścianie tej znajduje się też wziernik umożliwiający wzrokową ocenę stopnia uprażenia surowca, jak również próbnik umożliwiający pobieranie próbek surowca z wnętrza bębna i jej dokładną ocenę. Po wyprażeniu porcji surowca należy otworzyć ręczną klapę w ścianie przedniej prażarki i wysypać surowiec na ustawione pod klapą sito chłodnicy.



Certyfikaty

WE
Atesty PZH
Gwarancja



Kontakt

Nasz adres
Masz pytanie?