Jest urządzeniem, w którym następuje właściwy proces prażenia surowców. Głównym podzespołem prażarki jest obrotowy bęben wykonany ze stali żaro- i kwasoodpornej. Bęben jest napędzany poprzez przekladnię lańcuchową motoreduktorem z płynną regulacją obrotów. Na wydrążonym wale, na którym ułożyskowany jest bęben, znajdują się dysze rozpylające wodę doprowadzoną z dozatora - tylko dla prażenia kawy. W dolnej części prażarki, pod bębnem, zabudowany jest palnik gazowy lub zespół grzałek - dla mniejszych prażarek. Palnik jest wyposażony we własną automatykę, system zabezpieczeń i blokad. Uruchomienie palnika następuje w sekwencji po uprzednim włączeniu bębna i wentylatora prażarki.
Pracą palnika steruje regulator zainstalowany w szafie sterowniczej linii do prażenia, który w miarę potrzeby zwiększa lub zmniejsza ilość podawanego paliwa do palnika dzięki czemu temperatura prażenia surowca jest utrzymywana w wymaganym zakresie.
Gorące spaliny z palnika ogrzewają od dołu obracający się bęben z zasypanym surowcem, a następnie poprzez sitową ścianę tylną, nagrzewają go bezpośrednio. Czas prażenia porcji surowca w bębnie prażarki jest zależny od gatunku i rodzaju prażonego surowca, powinien jednak nie przekraczać 20 minut. Temperaturę nagrzania surowca wskazuje miernik temperatury w szafce sterowniczej linii do prażenia, współpracujący z czujnikiem umieszczonym w przedniej ściance bębna prażarki. W ścianie tej znajduje się też wziernik umożliwiający wzrokową ocenę stopnia uprażenia surowca, jak również próbnik umożliwiający pobieranie próbek surowca z wnętrza bębna i jej dokładną ocenę. Po wyprażeniu porcji surowca należy otworzyć ręczną klapę w ścianie przedniej prażarki i wysypać surowiec na ustawione pod klapą sito chłodnicy.
|