Orzechy przeznaczone do solenia i olejenia z taśmociągu podaje się na tacę zamontowaną przed mieszalnikiem bębnowym. Zadaniem dozownika jest zadozowanie na podawane z taśmociągu na tace orzechy, soli lub przypraw. Dozownik dozuje sól lub przyprawy na całej szerokości tacy jednocześnie. Sól lub przyprawy można podawać w ilości od 1 do 100 kg na godzinę w zależności od potrzeb.
Posolone lub przyprawione orzechy z tacy przemieszczają się grawitacyjnie do obracającego się (z regulowaną prędkością) mieszalnika. W środku orzechy wirują wraz z mieszalnikiem bębnowym i przesuwają się ku wylotowi dzięki pochyleniu ku wylotowi (pochył jest regulowany). Można w tym czasie naoleić orzechy poprzez zamontowaną w środku nieruchomą rurkę z dyszami. Na końcu mieszalnika znajduje się sito o oczkach śr. 4mm oraz ślimak. Zadaniem ślimaka jest przytrzymanie orzechów na sicie, aby skuteczniej można było pozbyć sie tzw. „ogonków" orzechów oraz innych zanieczyszczeń. Na wylocie z mieszalnika otrzymujemy orzechy posolone lub doprawione przyprawami i naolejone (w razie potrzeby) oraz pozbawione tzw. „ogonków" i innych zanieczyszczen.
Wszystkie podzespoły, jak: taca, dozownik soli i przypraw, bęben solniczy z sitem i ślimakiem są wykonane ze stali kwasoodpornej.
|