Krajalnica przeznaczona jest do krojenia suszonych owoców jak: morele, śliwki, banany, daktyle, figi, itp. na kostki o dowolnych wymiarach. Krajalnica składa się ze stołu w kształcie prostokątu, na którym zamontowany jest korpus urządzenia wraz z lejem załadowczym oraz silnikiem elektrycznym napędzającym dwa zespoły noży i bęben podajnika. Korpus urządzenia to zespół trzech ułożyskowanych wałków. Na jednym z wałków osadzony jest zespół noży krążkowych tnących suszone owoce wzdłuż. Na drugim wałku bęben podajnika zazębiający się z nożami krążkowymi. Na trzecim wałku osadzone są noże poprzeczne, które tną suszone owoce na wymaganą długość, co następuje między nożami poprzecznymi a nożem stałym, zamocowanym na konstrukcji nośnej krajalnicy. 
Odstęp między nożami krążkowymi ustalają tulejki dystansowe o różnych wymiarach w zależności od wymaganej szerokości krojenia. W dolnej części krajalnicy znajduje się lej wysypowy dla pokrojonych produktów, pod który nalezy ustawić odpowiedni pojemnik. Przygotowane do krojenia produkty należy wkładać do leja zasypowego sukcesywnie. Silnik napędowy zaspołów noży i bębna podajnika zabezpieczony jest przed przeciązeniem lub brakiem fazy wylącznikiem termicznym i wyzwalaczem podnapięciowym wbudowanym we włączniku.
PARAMETRY TECHNICZNE Wydajnosc [kg/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Dlugosc [mm] | Silnik (400V) [kW] | 50/100/250/500 | 1200 | 500 | 500 | 1,1/1,5/2,2/3 |
|