Młyn składa się z leja zasypowego, a w razie potrzeby leja zasypowego i przenośnika ślimakowego napędzanego motoreduktorem z płynną regulacja obrotów, korpusu młyna (w którym ułożyskowany jest wirnik), silnika napędowego młyna oraz przekładni pasowej zamontowanych na blacie stołu. Z boku stołu zainstalowana jest szafa sterownicza młyna. Pod blatem stołu zamocowany jest rękaw wysypowy młyna pod który należy podstawić naczynie na zmielone produkty. Produkty przeznaczone do zmielenia na paste należy wsypac do leja zasypowego młyna lub podajnika ślimakowego. Po uruchomieniu młyna włączyc podajnik. Mielenie polega na rozbijaniu drobin produktu o zęby i łopatki na wirniku i o zęby na pokrywie młyna. Wokół wirnika zainstalowane jest, miedzy obreczami sito ze stali kwasoodpornej, którego zadaniem jest ujednorodnienie przemiału, tak aby z mielonego produktu uzyskać pastę bez żadnych, nawet najmniejszych, drobin. Pobierane przez młyn powietrze jest też czynnikiem chłodzącym mielone produkty. Dzieki temu produkty te po zmieleniu mają temperaturę tylko niewiele większą od temperatury otoczenia.
Młyn mieli orzechy i sezam na pastę, krem lub płynną masę za jednym przejściem przez młyn.
PARAMETRY TECHNICZNE Wydajnosc [kg/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Dlugosc [mm] | Silnik (400V) [kW] | 50 | 1300 | 500 | 600 | 7,5 | 100 | 1700 | 600 | 1100 | 11 | 250 | 1850 | 700 | 1200 | 15 | 500 | 2000 | 1000 | 1400 | 22,5 |
|