Młyny składają się z leja zasypowego, korpusu młyna, w którym ułożyskowany jest wirnik, silnika napędowego oraz przekładni pasowej zamontowanych na blacie stołu. Z boku stołu zainstalowana jest szafa sterownicza młyna. Pod blatem zamocowana jest obręcz z pasem zaciskowym dla mocowania worka na zmielone produkty. Na wyposazeniu młyna są dwa specjalne worki. Mielenie produktów polega na rozbijaniu ich drobin o kołki wirujace z prędkością obrotowa 5000 obr/min rozmieszczone na obwodzie wirnika i kołki stałe rozmieszczone na drzwiach młyna . (schemat dzialania obok). Powietrze pobierane przez młyn wraz z mielonymi produktami, transportuje je i jednocześnie schładza. W końcowej fazie mielenia powietrze przelatuje przez ścianki worka pozostawiając w nim zmielone produkty.
Na życzenie klienta, odbiór zmielonych produktów moze być nie tylko do worka, ale również do zbiornika, czy też do przenośnika ślimakowego i dalej do worków lub zbiorników.
Poniżej w postaci schematów i zdjęć podajemy przykłady podawania surowców do młyna poprzez przenośnik ślimakowy, jak również przykłady różnych sposobów odbioru spod młynów zmielonych surowców.

PARAMETRY TECHNICZNE Wydajnosc [kg/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Dlugosc [mm] | Silnik (400V) [kW] | 300 | 1600 | 500 | 700 | 7,5 | 500 | 1650 | 600 | 900 | 11 | 1000 | 1800 | 700 | 1100 | 15 | 2000 | 2000 | 1000 | 1600 | 30 | 3000 | 2100 | 1100 | 1800 | 45 | 4000 | 2200 | 1200 | 2000 | 55 | 6000 | 2400 | 1300 | 2300 | 90 | 8000 | 1400 | 2500 | 2600 | 110 | 10000 | 1800 | 2800 | 3000 | 132 |
|