Młyn składa się z leja zasypowego, korpusu młyna, w którym ułożyskowany jest wirnik oraz silnika zamontowanych na blacie stołu. Pod blatem zainstalowana jest obręcz z pasem zaciskowym dla mocowania worka na zmielone produkty. Na wyposażeniu młyna jest kilka worków ze specjalnej tkaniny. Mielenie polega na rozbijaniu produktu o ostre krawędzie wirnika, wirujacego z prędkoscią obrotową 2800 obr/min (schemat działania obok). Powietrze zasysane przez młyn wraz z mielonymi produktami, schładza je podczas procesu mielenia. W końcowej fazie mielenia powietrze przelatuje przez ścianki worka pozostawiając w nim zmielone produkty.
Na życzenie klienta, odbiór zmielonych produktów może odbywać się nie tylko do worka, ale również do zbiornika, czy też do przenośnika ślimakowego i dalej dwóch worków na zmianę zapełnianych zmielonymi produktami.
Główne zalety tych młynów to:
niezmiernie cicha praca bezpyłowe mielenie cukru na cukier puder małe gabaryty
PARAMETRY TECHNICZNE
Wydajnosc [kg/h] | Wysokosc [mm] | Szerokosc [mm] | Dlugosc [mm] | Silnik (400V) | Cięzar [kg] | 100 | 1450 | 1000 | 600 | 1440 rpm 7,0 kW | 130 |
|